İşlem yapma hakkında bilgi edinir öğrenmez, tüm göstergeleri denemek çok caziptir. O kadar basit ve güvenilir görünürler ki, bir hesap açıp para yatırmak ve herhangi bir sistem ve deneyim olmadan işlem yapmaya başlamak istersiniz.
Ama unutmayın: emeklemeyi öğrenmeden yürümeyi denemeyin. Bu incelemede, bir sistem olmadan gösterge sinyallerini kullanarak işlem yapmaya başladıysanız, bu ihmalden kaynaklanan hataların nasıl ortadan kaldırılacağından bahsedeceğiz.
3 enstrüman seçeneğiniz var. Her biri belirli koşullar için tasarlanmıştır:
- ЕМА 8/21 trend işlemleri için en iyisidir.
- Bollinger bantları durgun piyasadaki işlemler için en iyisidir.
- Stokastik trende karşı yapılacak işlemler için kullanılan bir araçtır.
Bu göstergelerin nasıl çalıştığına bir göz atacağız ve bunları gerçek hesaplarda kullanmak için basit stratejiler oluşturacağız. En karlı işlem türü olan, trend işlemleri ile başlayalım.
EMA: nedir?
EMA, Üssel Hareketli Ortalama anlamına gelir. Basit Hareketli Ortalamadan (MA) farklı olarak, ЕМА üssel olarak oluşturulur. Bu, piyasa değişikliklerine daha hızlı adapte olduğu anlamına gelir. ЕМА formülünde, son veriler eskilerinden daha fazla öneme sahiptir:
Yukarıdaki ekran görüntüsü iki hareketli ortalama içeriyor: mavi ile basit hareketli ortalama ve kırmızı ile üssel hareketli ortalama gösterilmektedir.
Lütfen unutmayın: kırmızı hareketli ortalama çizgisi her zaman fiyata daha yakındır. Bu, Üssel Hareketli Ortalamanın her zaman güncel piyasa verilerine daha yakın olduğunu, dolayısıyla basit bir Hareketli Ortalamadan daha doğru olduğunu göstermektedir.
Üssel Hareketli Ortalama (EMA) 8/21 trendi gösteriyor
Trend sinyallerinin daha doğru olması için, yatırımcılar grafiğe farklı zaman dilimlerine sahip 2 hareketli ortalama yerleştirir: 8 ve 21.
Birincisi, ЕМА 8, “hızlıdır” ve lokal trendin durumunu en iyi bu gösterir. Bir diğeri, ЕМА 21, genel trendi göstermek için en iyisidir.
Fiyat ne zaman EMA’dan daha yüksekse bir yükseliş trendi vardır, fiyat ne zaman daha düşükse, bir düşüş trendi vardır.
ЕМА 8/21 aşağıdakileri gösterir:
- Trendin ne zaman olduğunu
- Trendin ne zaman arttığını
- 6. Trendle ilgili ne zaman aşırı alım / aşırı satım olduğunu ve geri çekilme zamanını gösterir.
Bu ince ayrıntıları aşağıdaki resimde inceleyebilirsiniz:
ЕМА 8/21, trendin ne zaman tersine döndüğünü, ne zaman güçlendiğini veya zayıfladığını gösterir
ЕМА 8/21 işlemleri nasıl yapılır: Ana Strateji
ЕМА ile kazanmak için, kişinin trend işlemlerini yapmaktan hoşlanması ve destek ile direnç noktalarını gösterge olarak kullanması gerekir:
Böyle bir strateji için hareketli bir ortalama, zincirdeki son bağlantıdır:
- İlk olarak, düzenli bir destek / direnç alanı arıyoruz.
- Sonra, durgun piyasaya değil, gerçekten trende girip girmediğimizi kontrol ediyoruz.
- Girişte yuvarlak bir seviye olup olmadığını kontrol edilir. Buna sahip olmak iyidir, ama bu zorunlu değildir.
- Gölgeli mum çubukları varsa veya iyi bildiğiniz başka bir tersine desen varsa.
Ve ancak o zaman grafikte ЕМА 8/21 görünecektir. Örneğin, uzun süre için satın almak istiyorsak, fiyat EMA’dan daha yüksek olmalı ve ondan daha yükseklere ulaşmalıdır:
ЕМА 8-21: Strateji
Böylece, EMA’yı kullanarak para kazanmak için 3 veya 4 unsurun örtüşmesi gerekiyor:
- Trend.
- Alan.
- Yuvarlak rakam seviyesi (isteğe bağlı).
- Ters desen (mumlar, çubuklar, bir renko şeması).
Ve ilk gösterge stratejisi hazırdır. Sistemi öncelikle demo hesabı ile denemeye başlayın. Hazır olduğunuzda, bir gerçek hesap açın. And adapt your strategy by adding new rules and observations.
Durgun piyasa için en iyi gösterge: Bollinger bantları
Böylece, artık trend işlemleri için bir aracımız var, peki ya durgun piyasada işlem yapmak istiyorsak? Böyle işlemler için en basit ve en güvenilir gösterge Bollinger bantlarıdır:
Hayal etmek zor, ancak bu gösterge, mucidi John Bollinger tarafından, daha geçen yüzyılın 80’li yıllarında geliştirildi! 40 yıl geçti ve gösterge hala çalışıyor: bu, grafiklerin teknik prensiplerinin (yani insan davranışının) zerre kadar değişmediği anlamına geliyor.
Bollinger bantları nasıl çalışır
Bu gösterge 3 banttan oluşur: üst, orta ve alt bantlar.
Orta bant 20 periyotlu hareketli bir ortalamadır (MA 20); üst ve alt bantlar çift sapma ile aynı hareketli ortalamadır: buna göre hareketli ortalamanın üstünde ve altındadır.
Bollinger bantlarını grafiğe yerleştirdiğinizde, fiyat adeta gösterge ile çevrelenir. Uyarı: bantların ötesindeki her şey ters noktalardır.
Ancak bu düzen her zaman işe yaramaz – sadece durgun piyasalarda yarar. Fiyat trend göstermeye başladığında, göstergenin orta çizgisine dikkat etmelisiniz – bir destek / direnç haline gelmektedir:
Bollinger bantlarıyla nasıl kazanılır: başlangıç için bir strateji
Trend gösteren piyasada olmaz, burada durgun piyasaya ihtiyacımız var. Durgun bir piyasada bir trend geliştiğini nasıl anlayabiliriz? Grafiğe bir göz atın:
Talimat: Durgun bir piyasada trendin ayırt edilmesi
Trend gösteren bir piyasada, fiyat sürekli olarak yukarı ya da aşağıya doğru yenilenir. Fakat, durgun piyasada fiyat aynı çevrede gezinmeye başlar: önceki impulslar içerisinde salınımlar ortaya çıkar.
Yukarıdaki ekran görüntüsüne bir göz atın: güçlü bir yükseliş trendi darbesinden sonra, içerisinde 3 salınım görünür. Bu pazarın durgunlaştığını gösteren ilk onaydır.
İkinci onay fiyatın V, U veya W şeklinde soldan sağa doğru yana doğru hareket etmeye başlamasıdır.
Üçüncü sinyal, fiyatın orta Bollinger bandını geçmeye devam etmesidir.
Tüm önkoşullar karşılandığında, çıkış yolu aranmalıdır: ters sinyal ya bantların ötesine geçecek ya da gölgesine dokunacaktır. Aşağıdaki örnekte olduğu gibi:
Algoritma
- Yükseliş eğilimi impulsu içerisinde 3 salınım ortaya çıktı.
- Fiyat kesinlikle yana doğru ilerliyor.
- Grafik U, V, W şeklinde hareket ediyor.
- Fiyat hareketli ortalamadan geçiyor.
- Gölgeli veya gölgesiz bir ters mum kurgusu vardır.
- Mum ya sınırına yeterince yakındır (makul bir giriş sinyali) ya da ötesine geçer (güçlü bir giriş sinyali).
Durgun piyasa için stratejiniz hazır.
Piyasanın ne zaman terse dönmesi beklenir? Stokastik bilir
Stokastik osilatör bir momentum göstergesidir: fiyatın ne kadar hızlı değiştiğini gösterir.
Bu gösterge yeterince eskidir: Bollinger bantlarından 30 yıl önce 1950’lerde geliştirildi!
Göstergenin sağında 0 ila 100 arasında bir ölçek vardır. 20’nin altına düştüğünde, fiyatın aşırı satıldığını gösterir ve yukarı yönde dönüşe hazırdır. 80’in üzerine çıktığında, bu fiyatın aşırı alındığını gösterir ve yakında aşağı doğru hareket etmesi muhtemeldir:
Piyasanın aşırı alım ve aşırı satım
Piyasanın aşırı alım ve aşırı satım bölgeleri sürecin sadece ilk kısmıdır. İkinci bölüm ayrışmadır.
Stokastik Iraksama
Iraksama, gösterge ve fiyatın ayrıldığı zamandır:
Resimde gördüğümüz budur: fiyat düşüyor, ancak Stokastik momentumun arttığını gösteriyor. Yakında trend yükseliş trendine dönüşüyor ve fiyat artıyor.
Lütfen dikkat: Iraksama aşırı satım bölgesinde ortaya çıkmıştır, yani, göstergeye göre, fiyat büyümek üzereydi. Bu bir diğer ters onaydır, böylece Stokastik neredeyse anahtar teslim bir sistemdir. İsteğe bağlı olarak, arz / talep bölgelerini ekleyebilirsiniz ve işte bu – güçlü bir işlem stratejiniz var:
Stokastik: İşlem Stratejisi
- Gösterge aşırı alım / aşırı satım durumunda.
- Fiyat ve Stokastik farklı şeyler gösterir: biri büyüyor, diğeri azalıyor ya da tam tersi.
- 2-3 salınımla çizilen bir talep / arz alanı vardır
Başlangıç için daha hangi kolay hangi stratejiler var
Üç popüler göstergenin işleyişini anladık: ЕМА 8/21, Bollinger bantları ve Stokastik. Artık farklı piyasa koşulları için kolay ve tutarlı bir algoritma ile formüle edilmiş 3 stratejiniz var.
Ve son olarak: göstergelerle işlem yapma her zaman otomatikleştirilmiş biçimde yapılabilir. Kendi işlem robotunuzu geliştirmekte özgürsünüz veya ücretsiz uzman danışman ekibimizden birini alabilirsiniz:
- Ema 6.21, hareketli ortalama tabanlı.
- LiveRSI, iyi bilinen Göreceli Güç Endeksi tabanlı.
- MACD-Paterni, Bollinger bantlarına benzer olan ve durgun piyasa işlemleri için uygun olan MACD göstergesinin sinyallerine dayalı olarak işlem yapmadır
Uzman bir robot danışmanı, makul bir miktarda zaman ve sabır gerektirir. İndirme ve yükleme işlemleri ile bazı arka plan verilerine göre test etmeyi tamamladıktan sonra, bir miktar ihtiyatlı kâr elde etmek için kullanmaya devam etmeli ve hesabınıza eklemelisiniz.
İşlemlerinizde önemli haberleri dikkate almayı unutmayın. Yatırımcılarımızı her zaman günlük analizlerimizde bu konuda uyarıyoruz.
Eğitim yapmaya devam edin ve en favori göstergenizi para kazanma aracınıza dönüştürün